Op weg naar all-electric huizen

Het is een duivels dilemma. Op enig moment produceren we zoveel duurzame energie dat we kunnen stoppen met energie besparen. We weten alleen niet hoe snel deze kanteling komt. Dus blijven corporaties elk jaar honderden miljoenen investeren in energiebesparende maatregelen. Het milieu vraagt nú immers om maatregelen. 

Desondanks probeer ik toch de toekomst te visualiseren. Het is aannemelijk dat we straks alleen nog maar all-electric huizen hebben. Alles gaat op elektra, niets op gas of via een warmtenet. We maken daarbij gebruik van spectaculaire vernieuwingen. powerwall teslaSommige daarvan zie ik al voorbij flitsen. Zonnedakpannen kan je nu al kopen, energieopwekkende glas en verf zit in de pijplijn. Elektrische auto’s of Tesla-powerwall kunnen er nu al voor zorgen dat fluctuaties in het elektriciteitsgebruik worden opgevangen. Binnenkort voorziet een server van google jouw radiator gratis van warmte. Asfalt wekt energie op. Of……

Kanteling

Eigenlijk zie je de kanteling al plaatsvinden. De ontwikkelingen zullen harder gaan dan ieder zich kan voorstellen. De tijd zal snel aanbreken dat we vol nostalgie restanten van gasleidingen of warmtenetten opgraven. En corporatiedirecteuren worden aangeklaagd over de grote hoeveelheden geld die ze hebben verspild aan energiebesparende maatregelen!

Ik lig nog niet wakker van dit vooruitzicht. Maar het was gister voor mij wel de reden om intern de vraag te stellen of wij kunnen oefenen met een all-electric woning. Wie weet hoe snel we echt kunnen stoppen met energie besparen!