Mijn nalatenschap gestold in één vraag

Leiderschap begint meestal bij zingevingsvragen. Zoals de alomvattende vragen ‘wie ben ik’ en ‘welke betekenis wil ik geven’? Uiteindelijk kom je dan ook op de vraag hoe dat te bereiken?

Het waren dit soort vragen die mij teisterden toen ik ruim acht jaar geleden begon als bestuurder bij Lieven de Key. Antwoorden waren toen nog niet te geven. Het was vooral het organiseren van de zoektocht naar de antwoorden. Daarop terugkijkend was de aanpak relatief eenvoudig:

Begin met observeren, steeds in de herhaling, telkens vanuit een ander perspectief. Dan kan je loskomen van je eigen overtuigingen en angsten. En komt er ruimte voor creatie en (collectieve) verbinding.

Vanuit dit gedachtengoed zijn we bij Lieven de Key een inhoudelijke en organisatorische transitie ingegaan. Wat je wilt bereiken, is dan meestal snel geformuleerd. De wijze waarop je dat samen organiseert, is complexer en duurt langer. Uiteindelijk heeft dat geleid tot het concept van de ‘ronde organisatie’.

Bobbebank

Bij mijn afscheid van Lieven de Key werd mij de ‘Bobbebank’ aangeboden, een bank als ‘plek voor reflectie’. Deze zomer is de binnentuin van het vernieuwde kantoor aan de Hoogte Kadijk ingericht. De Bobbebank heeft daar zijn plaats gevonden en is recent voorzien van mijn favoriete, reflecterende vraag. Deze luidt:

Wat zie jij als je anders kijkt?

Het is een tijdloze vraag. Hopelijk blijft deze inspireren. Dank aan Lieven de Key voor dit mooie cadeau.

1 Comment

Reacties zijn gesloten.