Corporatiebezit stabiliseert rond 40%

Ik ben dol op cijfers. En verzamel ze het liefst in één plaatje. De nieuwe cijfers over eigendomsverhoudingen in Amsterdam zijn voor mij dan ook een feest. Geniet mee met de cijfers over de afgelopen 10 jaar.

Allereerst het goede nieuws. Amsterdam bouwt tegen de klippen op. In 10 jaar bijna 44.000 woningen er bij! Zowel het aantal koopwoningen (+8,5%) als particuliere verhuur (+50%) is toegenomen. Alleen het aantal corporatiewoningen (-6,5%) is gedaald. De daling is recent omgezet in een kleine groei. Het lijkt er op dat het corporatiebezit stabiliseert rond de 40% van de totale woningvoorraad.

Operatie gelukt, patient overleden

De groei van de particuliere huur was de wens van vele partijen. Wel, dat is spectaculair goed gelukt. Particuliere verhuur moest de middeninkomens aan een woning helpen. Nou, dat is grandioos mislukt, omdat huurprijzen zijn geliberaliseerd. Daardoor zijn de huren in de particuliere verhuur nu enorm hoog, net als de prijs voor een koopwoning. De middeninkomens zijn dus niet geholpen maar de klos. Lijkt op “operatie gelukt, patient overleden”.

In deze trend is Amsterdam is al lang niet meer de uitzondering. In steeds meer regio’s gebeurt hetzelfde. Dat kan alleen veranderen als de huurprijs in het middensegment weer wettelijk wordt gemaximeerd. En natuurlijk moeten we nog meer bouwen. Ik ben benieuwd of dat allemaal gaat gebeuren?

1 Comment

Reacties zijn gesloten.