Hoeveel is de energie-transitie ons waard?

Het knettert in mijn hoofd. De klimaatverandering vraagt om maatregelen. Daarover bestaat geen twijfel. Voorstellen om bestaande woningen CO2-neutraal te maken, moet ik dus toejuichen. Maar tegen welke prijs?

Bij De Key vliegen de financiele plaatjes over de tafel. Onze investeringsruimte is de afgelopen jaren gedecimeerd. Tegelijkertijd ligt er op tafel een berekening voor het verduurzamen van een portiekflat uit de vijftiger jaren tegen een prijs van anderhalve tot twee ton per woning. € 200.000,- !! Een kind kan bedenken dat dit niet kan. De woningen zijn het niet waard, het geld is er niet. Dan maar minder verbeteren? Of slopen en vervangen door duurzame nieuwbouw?

Het antwoord heb ik nu niet. Het grootste dilemma is dat haalbare scenario’s niet meer voorhanden zijn. Het is zeker dat in het jaar 2050 onze woningen niet CO2-neutraal zijn. Op basis van onze financiele polstok duurt het nog honderd jaar. Iets anders ga ik niet beloven. Begrijpt u dat het knettert in mijn hoofd?

Portiekflats uit de vijftiger en zestiger jaren

.