Game changers in de energie-transitie

Corporaties vormen de kopgroep in de energietransitie van bestaande woningen. Tot nu toe vooral door woningen energiezuiniger te maken. Maar de toekomst gaat veel meer mogelijkheden bieden.

Daarom ben ik altijd nieuwsgierig naar technologische ontwikkelingen. Wat wordt de echte ‘game changer’ voor de bestaande woningvoorraad? Welke uitvinding zet alles op zijn kop? De Powerwall van Tesla voelt als zo’n game changer. En je leest steeds vaker over de ontwikkeling van accu’s die nog meer gaan presteren: meer opslag, geen energieverlies.

Eind vorig maakte ik kennis met het PowerNest van Ibis. Dat kan een nieuwe game changer worden. Een combinatie van windturbines en zonnepanelen kan flats volledig zelfvoorziendend maken. En het aantrekkelijke is dat als er geen zon is, de wind meestal wel waait. En andersom dus. Die aanvullendheid is van extra waarde.

warmtepomp

De hybride gaswarmtepomp is op dit moment helemaal hot. Deze vervanger van de cv-ketel verbruikt 75% minder gas. Natuurlijk nog niet de ideale ketel. Dat zou de elektrische warmtepomp kunnen worden. Zonder gas, zonder emissies, de ideale vervanger van gasgestookte cv-ketels. Deze week las ik hierover ronkende teksten:

De nieuwe alpha innotec LWDV is dé oplossing voor het 1-op-1 vervangen van de CV-ketel. De combinatie van hoge CV-water temperaturen, natuurlijk koudemiddel, fluisterstil bedrijf, modulerend en energiezuinig maakt dat de nieuwe LWDV een gamechanger is, die in heel veel gevallen direct inzetbaar is. De LWDV maakt het mogelijk dat een groot deel van de 7 miljoen woningen met een gasaansluiting sneller en zonder grote verbouwing van het gas afgehaald kunnen worden.

De ketel vind ik nog wat groot, maar de potentie lijkt zeker groot. En het is een eenvoudige stap voorwaarts. Eenvoud is meestal de belangrijkste succesfactor voor een echte game changers. Ik kijk vol spanning uit naar nog meer game changers.