Laagste huren vind je bij De Key

Hoe betaalbaar zijn de woningen van De Key? Die betaalbaarheid hangt af van de huurprijs en de hoogte van het inkomen. Sinds enkele jaren kennen corporaties een benchmark om huurprijzen te vergelijken en die ook af te zetten ten opzichte van het inkomen.

De Key scoort opvallend goed. Landelijk is de gemiddelde huurprijs € 512, bij De Key is dat € 474. De Key behoort daarmee tot de 10% corporaties met de laagste huren. Zo’n huurprijs moet je natuurlijk afzetten tegen de kwaliteit van de woningen. De Key vraagt 70,2% van de maximaal toegestane huurprijs. Daarmee hebben de woningen bij De Key een hogere prijs/kwaliteit verhouding dan de gemiddelde corporatiewoning. Of anders gezegd, bij De Key krijg je meer waar voor je geld.

Laag inkomen

Komen die woningen ook bij mensen met een laag inkomen? Ook daar scoort De Key hoog. Maar liefst 95,7% van de jaarlijks aangeboden woningen behoort tot de zogenaamde ‘betaalbare voorraad’ met een huur lager dan € 628. Landelijk ligt het aanbod op 80,9%. ‘Betaalbare’ woningen gaan bijna allemaal naar huurders met een laag inkomen; zij komen in aanmerking voor huurtoeslag. Die toeslag kan oplopen tot meer dan € 300 per maand.

Veel mensen kunnen dus betaalbaar huren bij De Key. En na jaren van daling, stijgt het aantal betaalbare woningen bij De Key weer. Ook dat is een fijn idee.

—————

Voor de liefhebbers is later aan deze blog een betaalbaarheids vergelijking met grote corporaties toegevoegd: