Huren in een nieuw tijdperk

Een voorspelling uit mijn vorige blog is niet uitgekomen. De 1e Kamer heeft het toch mogelijk gemaakt dat huurders, die qua inkomen niet tot onze doelgroep behoren, dit jaar een extra huurverhoging krijgen. Die kan voor hen oplopen tot 4,6%.

Bij De Key profiteren huurders met een lager inkomen (tot € 34.678) daarvan. Voor hun woningen stijgen de huren slechts tussen de 0% en 2%, met een gemiddelde stijging van 1%. Bij woningen met de beste prijs/kwaliteitsverhouding wordt 2% huurverhoging aangezegd. Daar staat tegenover dat De Key ook huren bevriest: bij 20% van de sociale huurwoningen wordt de huur niet verhoogd, bijvoorbeeld als de huur hoger is dan € 628,76*. In de afgelopen decennia is dit nooit eerder bij De Key gebeurd.

Bij onzelfstandige woonruimtes is het beeld nog gunstiger. Daar is sprake van een gemiddelde stijging van 0,58%. Dat ligt op het niveau van de inflatie. Ook hier krijgen sommige huurders geen huurverhoging terwijl bij de huurders die het voordeligst wonen, de stijging kan oplopen tot 2,1%.

Het verhogen van huren is natuurlijk nooit leuk. Maar we hebben slechtere tijden gehad. Hopelijk kunnen we dat tijdperk voor goed achter ons laten.

andere richting

*Een volledig overzicht van de huurverhogingen bij De Key vind je binnenkort op de website van De Key