De wachtrij voor huurwoning verplaatst zich

De huurprijs van huurwoningen wordt door woningcorporaties steeds meer in een redelijke verhouding gebracht tot de kostprijs van de woning. Dat komt omdat corporaties al 20 jaar nauwelijks subsidies ontvangen voor huurprijsverlaging of woningverbetering. Het effect van deze prijsstijgingen wordt steeds zichtbaarder in de woningvraag. De wachtrij voor kleinere sociale huurwoningen wordt steeds kleiner, die voor grote steeds langer.

Afbeelding

Bij Dudok Wonen groeit de wachtrij vooral voor de woningen die volgens de wet ook in de vrije sector verhuurd mogen worden maar door de corporatie toch in het sociale segment worden aangeboden. De huurprijs voor deze grotere woningen wordt door de corporatie dus meer verlaagd dan voor de kleinere woningen. Bij de kleinere woningen ontstaat er meer evenwicht tussen vraag en aanbod. Bij de grotere woningen wordt het economische effect nog zichtbaarder dat als iets onder de marktprijs wordt aangeboden, de vraag naar dat product oneindig is.

Deze verandering in de woningvraag gaat ongetwijfeld doorwerken in onze ‘distributiessystemen’. Als vraag en aanbod in evenwicht komen, worden inschrijf- en woningverdeelsystemen overbodig. Dat gaat dus steeds meer gelden voor de kleinere sociale huurwoningen. Daar hoeven woningzoekenden straks niet meer voor in de rij te staan. En wil een woningzoekende een vrije sector huurwoningen tegen een sociale huurprijs, dan is helaas steeds meer geduld nodig.