Werken corporaties sober en doelmatig?

Hoe weet je of een corporatie sober en doelmatig werkt? Om daar achter te komen, zet onze koepelorganisatie Aedes een benchmark op. Via die benchmark kan iedereen de bedrijfsvoering van corporaties met elkaar vergelijken. Het maakt zichtbaar of een corporatie effectiever en efficiënter kan werken. Goed idee dus.

benchmark  woningcorporaties

Ik ben wel benieuwd wat er in die benchmark wordt opgenomen. Ik heb veel voor de hand liggende cijfers voorbij horen gaan. Maar ik heb nog geen pleidooi gezien voor het benchmarken van het ‘rendement op het eigen vermogen’. Jammer natuurlijk, want dat rendement toont uiteindelijk de optelsom van alle bedrijfsefficiency ’s en –inefficiency’s.

Maar zijn dit soort gegevens ook beschikbaar? Tot voor kort beschikten te weinig corporaties over gegevens om het rendement op het eigen vermogen onderling te vergelijken. Maar nu corporaties steeds vaker hun bezit waarderen op ‘marktwaarde in verhuurde staat’ is het mogelijk om het op een reële manier het rendement op het eigen vermogen te meten en af te zetten tegen de benchmark. Dan zie je ook voor elke corporatie of het vermogen groeit. Of dat het vermogen zodanig krimpt dat onze kinderen minder hoeven te verwachten van deze corporatie.

Ik zou het niet erg vinden als Dudok Wonen ook langs deze meetlat de maat wordt genomen. Iets voor Aedes om mee te nemen?