Persoonlijke bedreigingen in het kwadraat

Agressie aan de balie. Welke dienstverlener kent het niet? En het wordt steeds iets geweldadiger. Ik zal er nooit aan wennen. Ik heb altijd groot respect voor de mensen die daar dagelijks mee moeten omgaan.

De laatste jaren worden we geconfronteerd met nieuwe vormen van intimidatie. Het gaat verder dan agressie aan de balie of telefoon. Medewerkers worden na hun werk op straat achtervolgd en thuis lastiggevallen. Het zijn vormen van intimidatie met een kwadratische impact op mensen. De gehele familie wordt erbij betrokken, angst regeert al snel het privé leven van onze collega’s.

Hoe moet je met deze nieuwe vormen agressie omgaan? Het is altijd maatwerk maar in onze reactie zijn we altijd helder. Dit wordt nooit door ons geaccepteerd. De politie en een advocaat worden er direct bijgehaald. We deinzen niet terug voor de zwaarst mogelijke juridische sancties. Voel ik me daardoor iets beter? Absoluut niet, ik blijf meevoelen met de benarde positie waarin mijn collega’s en hun familie ongevraagd terechtkomen. Maar gelukkig heeft onze inzet uiteindelijk elke keer geleid tot een beëindiging van de intimidatie. Dat is een schrale troost.