Denken over een toekomst zonder vastgoed

De ‘regie-corporatie’ heeft geen vastgoed, geen huurders en geen medewerkers. Dat schrijft KPMG in één van leukste toekomstverkenningen van de afgelopen tijd.

KPMG biedt met haar verkenning een handvat voor corporaties die nadenken over hun toekomst. Om hen daarbij te helpen, worden denkrichtingen extreem doorgevoerd. De denkrichtingen zijn in onderstaand schema weergegeven. Een corporatie kan in elk vakje bedenken wat men wil. De optelsom van de vakjes, vormt het profiel van de corporatie.

KPMG noemt het een zoektocht naar ‘Idealisme mét een businesscase’. Men zoekt naar mogelijkheden voor het combineren van de optimale bedrijfsvoering met aansprekende maatschappelijke betrokkenheid.

De regie-corporatie als meest extreme verschijningsvorm, daagt natuurlijk uit. Een slankere organisatievorm is nauwelijks voorstelbaar. Maar wat hou je dan nog over? Het staat wat verborgen in de teksten, maar ik zou het als volgt samenvatten: De regie-corporatie beheert een financieel vermogen dat ze inzet voor het bereiken van haar missie. Ze schakelt daarvoor anderen in, ze is flexibel en excelleert in haar maatschappelijk presteren.

Klinkt mooi. Ik ben benieuwd hoeveel corporaties dat aanspreekt.