Hoeveel geld is een VvE ons waard?

Hoe kan een corporatie een VvE een duurzame start geven? Voor die vraag stonden wij 6 jaar geleden toen wij startten met de verkoop van appartementen. We hebben destijds daarvoor de volgende zaken geregeld:

  1. De VvE krijgt een bruidschat mee
  2. De VvE is statutair verplicht om te sparen voor toekomstige (duuzaamheids)investeringen
  3. We kiezen voor een VvE-beheerder met oog voor de continuxefteit van de VvE
  4. De corporatie behoudt het opstalrecht voor het dak t.b.v. energieopwekking
  5. De corporatie behoudt het eerste terugkooprecht (dus niet plicht!) dat bijvoorbeeld kan worden gebruikt als het complex verpaupert

Nu we als corporatie steeds kritischer naar onze uitgaven moeten kijken, bereikt mij intern regelmatig de vraag of we niet voor Sinterklaas spelen? Is het wel nodig dat Dudok Wonen zo goed voor haar VvE’s zorgt?

Soms raak ik wat van slag door deze vragen. Dat VvE’s goed functioneren, is een breed volkshuisvestelijk belang. Daar voel ik me aan verbonden. In eerste instantie ben ik dan ook teleurgesteld door dergelijke kritische vragen. Maar nadat ik het gesprek daarover heb gevoerd, blijkt dat iedereen er positief kritisch in zit. De continuxefteit van de VvE blijkt bij iedereen bovenaan te staan. Maar dat ontslaat je niet van de plicht om kritisch te blijven kijken naar de kosten. Vanuit dat perspectief vind ook ik dat een goede discussie nooit kwaad kan.