Wat verbindt de corporatie met de occupy-beweging?

‘Occupy is als beweging nu al groter dan de beweging van de jaren zestig. Dit is het begin van een brede culturele revolutie. Er komen andere tijden.’ Dit zijn de stellige overtuigingen van Evelien Tonkens* in haar laatste Volkskrant-column. John Verhoeven gaat daar gister in de Volkskrant nog overheen. ‘Occupy bestaat uit miljoenen mensen die zichzelf organiseren in duizenden clubjes, nieuwe of bestaande, groot of klein, vriendelijk, politiek of religieus. Ze zullen allemaal hun bijdrage leveren. Niet ondergronds, maar in de cloud.’

Andere columnisten zijn minder positief. Ze verwijten de occupy-beweging dat ze geen leider hebben, geen eisenpakket, geen gedegen analyses, geen x85. Deze columnisten worden door anderen weer afgedaan als representanten van de protestgeneratie die de huidige verandering niet kunnen duiden en bijbenen.

occupyToen ik dit weekend op het Beursplein in Amsterdam keek en luisterde naar alle boodschappen, werd me één ding duidelijk. De occupy-beweging is een bonte verzameling van mensen met veel achtergronden. Maar wat hen bindt, is het grote verlangen naar een betere wereld. Op occupyamsterdam.nl staat dat men verlangt naar een wereld ‘die het welzijn van mens, maatschappij en aarde weer bovenaan zet’.

Dit hogere verlangen herken ik vanuit mijn eigen werk. Indachtig de oproep van Gandhi ‘be the change you wish to see’ zijn we al een tijdje bezig onze werkwijze te veranderen. In zijn essentie komt die verandering er op neer dat in ons werk de nadruk verschuift van output-sturing naar waarde-gedrevenheid. Of, naar analogie van Verhoeven, we proberen de periode achter ons te laten waarin ‘maatschappelijk bezig zijn’ identiek was aan ‘management en beheer’.

Met zo’n verandering hopen we dat onze corporatie weer deel uit kan maken van de verandering in de samenleving in plaats van er vooral op te reageren. Ik voel me dus deel uitmakend van de occupybeweging. Wel nog zoekend en onzeker. Maar dat hoort er bij. Ik ben benieuwd of er nog meer mensen bij corporaties zijn die verbinding voelen met de occupy-beweging.

* Evelien Tonkens is bijzonder hoogleraar actief burgerschap