Klein bouwen heeft toekomst

Woningen met een oppervlakte van 28 m2. Ze liggen nu bij ons op de tekentafel. Het is een trend. Elk jaar wordt het woonoppervlakte kleiner. Dat ligt gedeeltelijk aan onze strategische koers; Dudok Wonen is er steeds meer voor starters. Maar er is meer aan de hand. Zestig woningen die we eerst wilden slopen, omdat een plattegrond van 43 mniet meer van deze tijd zou zijn, hebben we recent opgeknapt. Energielabel van E naar B, hip keukentje en badkamertje, en duizend woningzoekenden wilden ze kopen of huren.

Het Bouwfonds had indertijd de echte denk-primeur met de Stewardessenwoning. Het riep veel verontwaardiging op. Dat soort woningen zou geen toekomstwaarde hebben. Ik had ook mijn twijfels. Maar ik moet het toegeven, kleine woningen hebben wel toekomst. Misschien nog meer dan grote woningen, zeker als we het hebben over de noordelijke Randstad. Kleiner bouwen wordt daar straks norm, niet omdat mensen klein willen wonen, maar omdat groot bouwen en groot wonen te duur is geworden.

Achter ons ligt een eeuw van alsmaar stijgende ruimteconsumptie. Veel wijst er op we in de noordelijke Randstad nu een tijdvak ingaan van dalende ruimteconsumptie. Moeten we daar nu rouwig om zijn? Ik vermoed dat mijn antwoord op deze vraag van geen belang is. Economische trends laten zich daar helaas niet door sturen.