Niet investeren in huis van corporatie maar van de bewoner

Volgende week is het eindelijk zo ver. Na loting ontvangen vijftig woningzoekenden een koopvoucher. Dat is een brief waarin staat dat Dudok Wonen bereid is om tot x80 112.500,- te investeren in hun koopwoning. Die woning kunnen ze kopen van elke particuliere eigenaar in de regio. Onze investering betalen ze pas terug als ze de woning doorverkopen.

Hiermee keert Dudok Wonen de traditionele volkshuisvestelijke logica om. We investeren niet in onze huizen maar in het huis van onze bewoners. Zo’n stap levert veel vragen op. Maar er zit een grote logica in. Bij een investering in de woning van de bewoner laten we minder geld liggen dan bij een investering in een eigen huurhuis. En omdat de bewoner zelf het grootste deel investeert, is voor ons het kapitaalbeslag aanzienlijk kleiner dan bij een huurwoning. We houden dus kapitaal over om andere mensen te helpen. En de koper krijgt er dezelfde lage woonlasten mee als in een huurwoning.

Dudok Wonen begint met vijftig koopvouchers. Op termijn worden dat er duizenden. In de experimentele fase werden we al verrast door bijzondere toepassingen. Met ons geld bouwden negen gezinnen zelf een woning in Almere. Een gescheiden vrouw gebruikte het om te kunnen blijven wonen in de koopwoning die ze zonder haar man niet meer kon betalen. Een gescheiden man kon dankzij onze investering in de buurt blijven wonen van zijn ex en kinderen. Verrassend? Ik denk dat we in de toekomst nog meer verrast gaan worden door de creativiteit van bewoners.

Dudok Wonen kiest er voor om meer geld in de woning van bewoners te investeren. Ik ben benieuwd of deze omgekeerde logica ook andere volkshuisvesters aanspreekt? Ach, waarom ook niet? ‘Omdenken’ schijnt een trend te zijn.