Geen behoefte aan crisisconvenant met VROM

MarccalonvoorzitteraedesMorgen is mijn laatste dag als Ledenraadslid van Aedes. Daarna wordt de Ledenraad opgeheven. Bij de laatste vergaderstukken vind ik teksten voor een crisisconvenant tussen Aedes en VROM. Partijen zoeken naar maatregelen om de effecten van de kredietcrisis op de bouw te verkleinen. Op een aantal punten stelt VROM maatregelen voor om de corporaties te helpen. Die zien er goed uit zonder dat dit VROM veel geld kost. Maar dan lees ik de gewenste tegenprestatie: corporaties moeten in 2009 en 2010 tientallen procenten meer woningen bouwen! Even denk ik dat ik niet goed lees. De meeste corporaties mogen volgens mij blij zijn als ze hun geplande investeringen kunnen uitvoeren. Meer investeren is een illusie. Met zo’n convenant organiseren we onze toekomstige ellende. Want over twee jaar roept heel Den Haag dat we ons deel van de afspraak niet zijn nagekomen. Mijn advies aan de nieuwe voorzitter van Aedes: niet tekenen zo’n convenant!