Is milieu mijn speeltje?

Milieu_op_school Auto’s zijn statussymbolen. Dat men bij Dudok Wonen nu alleen milieuvriendelijke lease-auto’s kan kiezen, wordt daarom niet door iedereen gewaardeerd.’ En nog meer: ‘Milieu, dat is het speeltje van Leon. Het maakt onze woningen alleen maar duurder.’ Deze boodschappen bereikten mij deze maand vanuit enkele delen van de organisatie. In eerste instantie viel mijn mond open van verbazing. Vervolgens wordt je boos. Maar tenslotte ga je bedenken hoe dat beeld ontstaat. Wellicht ontgaat het sommigen dat corporaties op landelijk niveau – in het antwoord aan de samenleving en het onderhandelingsakkoord – hebben afgesproken om het gasverbruik in onze woningen te verlagen met 20%. Vanaf 1 januari 2008 moeten we aan elke nieuwe huurder of koper een energielabel overhandigen. De minister wil in 2020 energieneutrale nieuwbouw. Met andere woorden, van corporaties wordt steeds meer een voorbeeldfunctie verwacht als het gaat om het milieu. Over twee weken word ik op een landelijk congres gexefnterviewd over de milieu-ambities van Dudok Wonen. Ik vraag me af wat ik moet zeggen als ze vragen hoe het staat met de steun voor het milieu bij onze medewerkers en bewoners?

1 Comment

  1. Gezien jouw goedkope milieu-vriendelijke lease-auto t.o.v. de rest van het wagenpark, maakt het de woningen eerder goedkoper dan duurder! Door het zuinige rijden zijn de kosten van de tankpas ook nog eens goedkoper. Wij moeten zuinig zijn op onze aarde en dat vergt de nodige inspanningen. De extra kosten van het beter isoleren van woningen zorgt voor lagere energierekeningen. Die besparing kan doorgerekend worden in de huurprijs ter financiering van de isolatiekosten, waardoor per saldo de huurder niet duurder uit is, maar wel energiezuiniger woont.

    Als mens zeg ik: Steun het milieu zo veel als mogelijk is en als adviseur voeg ik daaraan toe: maar probeer de kosten binnen de perken te houden!

    Like

Reacties zijn gesloten.