Huiselijk geweld treft mannen

Maandag is voor mij altijd de dag voor intern overleg. Ik heb dan overleg met de MT-leden en stafmedewerkers. Altijd interessant, maar vandaag had ik wat ‘extra’s’. ’s Middags moest ik namelijk mijn handtekening zetten onder een convenant voor een ‘advies- en steunpunt huiselijk geweld’. Een tiental organisaties heeft hier 2 jaar aan gewerkt. Wij hoorden daar niet bij maar met mijn handtekening ondersteunen wij dit project. Een soort solidariteitsverklaring.

Je wordt dan weer even met je neus op de feiten gedrukt. 45% van de Nederlanders heeft zelf te maken met huiselijk geweld. In 6% van de gevallen leidt dat ook tot een aanklacht bij de politie. Jaarlijks sterven 150 mensen. En sterk in ‘opkomst’ zijn het aantal (door vrouwen) mishandelde mannen (25 doden). Ook wordt steeds meer zichtbaar dat ouders door hun kinderen worden mishandeld. Maar vrouwen en kinderen blijven vooralsnog de grootste slachtoffers.

Vandaag werd het startschot gegeven voor het meldpunt. Posters, een telefoonnummer en een website gingen de lucht in. Vanaf 1 januari was het meldpunt al bezet maar nog niet bekend gemaakt. En toch wisten 114 mensen het al te vinden, waarvan 79 mensen tenslotte de politie hebben ingeschakeld.
Allemaal duizelingwekkende aantallen mensen. Ik hoop dat dit initiatief veel ellende gaat besparen.

Aan het eind van de dag had ik nog overleg met een bureau dat door Vastgoed en Communicatie is ingeschakeld om onze ‘dialoog met stakeholders’ te begeleiden. Op 15 mei hebben we een bijeenkomst met Hilversumse wethouders, gemeenteraadsleden en ambtenaren. Andere gemeenten en organisaties komen op andere momenten aan de beurt. Het bureau helpt ons met het vinden van speelse overlegvormen. Het lijkt er op dat het in Hilversum een aansprekende bijeenkomst gaat worden waarbij ondermeer gebruik gemaakt gaat worden van stemmachines.

Voor zover een eerste dag-impressie op mijn weblog. Dat is deze week zeker niet mijn laatste bijdrage. Blijf dus kijken!

Overigens kan ik Rogier gerust stellen. Deze weblog is geen 1 april grap!