Circulair warmtenet binnen handbereik

Wat kan je met een persleiding van het riool? Daar kan je een wijk met duizend woningen circulair mee verwarmen! Dat blijkt na een grondige studie in Amsterdam Noord.

Om de CO2-uitstoot in de bestaande woningbouw te verminderen, staat het isoleren van woningen meestal boven aan het lijstje. Of aansluiting op een traditioneel warmtenet. Maar het eerste is duur en het tweede leidt maar tot een beperkte CO2-reductie. Bovendien ben je afhankelijk van een commerciele monopolist.

In onze zoektocht naar een alternatieve oplossing, is intensief samengewerkt met Firan, Waternet en Eigen Haard. Daarbij stuitten we op de persleiding waarvan de temperatuur zomers kan oplopen tot 25 graden. In combinatie met industriele warmtepompen kunnen een tiental complexen, die nu nog een collectieve verwarming hebben, eenvoudig worden aangesloten. Dus zonder grote investeringen van de corporatie, en een stabiele, betaalbare prijs voor de bewoners. Van het aansluiten op dit ‘Bronnet’ zullen de bewoners ook nauwelijks wat in hun woning merken.

Uniek

Voor Nederland is deze aanpak uniek. De afzonderlijke technieken bestaan al lang, de combinatie en organisatie ervan is volstrekt nieuw. Het is nu nog wachten op een reactie van de gemeente Amsterdam. Als die het bronnet een kans geeft, kunnen we samen met bewoners concretere plannen gaan maken.

.

Over dit project, en andere projecten met aquathermie, is deze week door Waternet gepubliceerd in het kader van We Make the City