Amsterdam op slot voor jongeren tot 27 jaar

Loten is oneerlijk. Dat vindt de gemeente Amsterdam als het gaat om toewijzing van huurwoningen. Daarom is loten begin 2018 bijna geheel afgeschaft, ondanks veel verzet van jongeren en corporaties. Alleen als je lang staat ingeschreven, maak je in Amsterdam nu nog kans op een woning. Een jaar later blijkt dit dramatische effecten te hebben.

Hoe werkt het

In Amsterdam maken jongeren tot 28 jaar alleen een kans op een woning met een jongerencontract*. In het verleden zorgde loten er voor dat elke jongere een kans had op een woning. Dat is veranderd door het afschaffen van het loten. De nieuwste jaarcijfers van De Key liegen er niet om. Alleen jongeren van 27 jaar maken nu nog enige kans op een woning. Ben je jonger dan 27 jaar, dan sta nog te kort ingeschreven voor een woning. En ben je eenmaal 28 jaar dan is je kans voorbij. Je moet weer vele jaren wachten om enige kans op een woning te maken.

Oneerlijk

De verschuivingen tussen 2017 en 2018 zijn onthutsend. In 2017 was de kans op een woning nog redelijk gespreid over leeftijdscategorieën vanaf 22 jaar. In 2018 is dit helemaal uit het lood geslagen. Amsterdam is op slot voor jongeren tot 27 jaar. Kan iemand mij vertellen wat hier nu eerlijk aan is?

Leeftijd op het moment dat het huurcontract wordt afgesloten bij De Key

.

* een jongerencontract heeft een looptijd van vijf jaar