Stamboom van De Key over 150 jaar

Op 2 november 1868 vond onze volkshuisvestelijke oerknal plaats. Toen besloten zo’n vijfhonderd Amsterdamse arbeiders om elke week een dubbeltje opzij te leggen om woningen te bouwen. Dat was het begin van de Bouwmaatschappij tot Verkrijging van Eigen Woningen, in Nederland de eerste vorm van arbeiders- zelforganisatie op het terrein van de volkshuisvesting.

Dit jaar viert haar rechtsopvolger De Key het 150-jarig bestaan. Uit de arbeidersdubbeltjes van de 19e eeuw is een moderne organisatie voortgekomen die zich in de 21e eeuw nog steeds hard maakt voor kwetsbare groepen op de woningmarkt.

Binnenkort verschijnt het boek over deze 150 jaar historie. Het hele boek is al te lezen op onze website. Onze stamboom staat daar ook in. Die is alleen al een boeiende studie waard. Daarom nu alvast gepubliceerd. De komende tijd zal ik wat meer bijzondere momenten uit het boek beschrijven. Voor nu dus alleen de bijzondere tijdlijn die uiteindelijk zes organisaties samenbracht.