Primeur van de rookvrije woning

Wanneer mag je in iemands persoonlijke leven ingrijpen? Bij roken verschuift die grens voortdurend. Deze maand een landelijke primeur bij De Key.

Ik weet nog dat roken in bijna elke treincoupe was toegestaan. Ik rookte niet, maar ging toch vaak in de rokencoupe zitten omdat het de gezelligste plaats in de trein zou zijn.

Ik weet nog hoe veel moeite het mij kostte om de eerste regels op te stellen voor roken op kantoor. Alleen als je kamergenoot het niet erg vond, mocht je roken achter je bureau. Zo ontstonden de werkkamers waar ze elkaar gezellig het graf in paften. Roken verbieden op het werk, durfde ik toen nog niet. Dat was sociaal niet geaccepteerd. Gelukkig kwam er toen snel een wet die roken op kantoor verbood.

Ik weet nog dat ik thuis kwam uit het cafe en voor het eerst merkte dat mijn kleren niet stijf stonden van de rook. Ik kon het nauwelijks geloven.

USA

Van woningcorporaties in Amerika hoorde ik twee jaar geleden dat ze rookvrije complexen hadden. Roken was dus niet alleen verboden in de trappenhuizen en gangen, maar ook in de woningen. Hiermee werd in het prive domein ingegrepen! Kan je dat wel doen, vroeg ik mij af?


Ik sprak met collega's over rookvrije gebouwen. Het idee ontmoette veel symphatie. We vroegen huurders hoe ze tegenover een rookverbod stonden. Tegelijkertijd deden we een verbodsexperiment in een klein woninggebouw. Er bleek nauwelijks weerstand en vooral acceptatie. Genoeg reden om dus te starten met onze eerste rookvrije nieuwbouw. Vanaf deze maand mogen ca. 200 huurders niet roken in hun kamer, keuken of wc. Nee, roken mag nergens meer in ons woongebouw.

Primeur

Met deze ingreep in het prive domein zijn nieuwe grenzen verlegd. Het is een nationale primeur bij een woningcorporatie. Rookvrije gebouwen zijn vooral van belang voor jongeren; zij verdienen het om in een rookvrije omgeving op te groeien.