De Noordpool verdwijnt. En Nederland?

Komende zomer is de Noordpool niet meer omringd door ijs. Dat hield klimaatjournaliste Bernice Notenboom aan een groep corporatiedirecteuren voor. Iedereen was stil. Is het echt zo erg, hoorde je denken.

Bernice toonde beelden van haar laatste trektocht op het Noordpoolijs. Vanaf de Noordpool wilde ze Canada bereiken. Zo’n tocht was kort geleden nog mogelijk maar nu faalde ze. Te weinig ijs, dat bovendien te veel op drift was. Na 4 km lopen waren ze 30 km een andere kant uitgedreven. Het ijs lag los van het vaste land.

De oorzaak was onthutsend. Het ijs op de Noordpool is zo dun geworden dat zonlicht nu onder het ijs doordringt en ook daar het water opwarmt. In de zomer smelt het ijs nu meer dan er in de winter bij komt. Verder zorgen – nog nooit eerder gesignaleerde – orkaanwinden dat het ijs meer beweegt en ook daardoor sneller smelt. Een tipping point is bereikt. De klimaatverandering is hier onomkeerbaar. De Noordpool is geen slachtoffer meer van klimaatverandering maar een versneller van de klimaatverandering. De effecten worden ook op andere plaatsen zichtbaar. Het is wachten op de verdere ontdooiing van Groenland. Als al het ijs daar is gesmolten, is het zeewater met 7 meter gestegen. Weg Nederland!

Wettelijke dwang

Wat doen corporaties daaraan? De directeuren vertelden over veel goede initiatieven. Maar is het genoeg? Alle directeuren weten dat het niet genoeg is. ‘Als we niet oppassen worden corporaties wettelijk gedwongen om al hun huizen versneld te verduurzamen’, riep iemand. ‘Is dat erg’, vroeg ik. Niemand reageerde. Maar de vraag bleef in mijn hoofd rondzingen. Hoe ziet die dwang er uit? En worden ook andere huiseigenaren gedwongen? 

Is wettelijke dwang dus erg? Mijn voorlopige conclusie is: het is NIET erg. Het MOET. Het klimaatakkoord van Parijs moet gevolgen hebben, ook voor alle woningen in Nederland. Eigenaren moeten verplicht worden om hun woningen te verduurzamen. En huurders moeten verplicht meewerken. 

Knappe koppen

En hoe komen we aan het geld voor die investeringen? Corporaties komen daarvoor tientallen miljarden euro’s tekort, hebben knappe koppen uitgerekend. Wie moet dat betalen? Het lijkt me niet dat huurders een nog groter deel van hun inkomen aan huur kunnen betalen. De overheid dan? Dat lijkt logisch. Maar wat als de overheid niet betaalt? Dan moeten corporaties minder bouwen en/of meer verkopen. Ook niet leuk. Maar besturen is kiezen. En als ik moet kiezen, kies ik voor het klimaat. Ik ben benieuwd waarvoor ons (nieuwe) kabinet gaat kiezen.