Voor kinderen geen plaats meer?

‘Alleen grote woningen hebben toekomstwaarde’. Het is nog niet zo lang geleden dat alle volkshuisvesters dat riepen. Dat was niet verwonderlijk. ‘Mensen willen steeds ruimer wonen en iedereen heeft daar recht op’, zo vond ook de politiek.

Maar het kan snel verkeren. De Key bouwt nu bij voorkeur kleinere woningen. Gewoon omdat het anders niet betaalbaar is. Zonder subsidie en mét een verhuurdersheffing kan dat gewoon niet anders.

Jacques Monasch (PvdA) riep deze week dat de maximale huurprijs in de sociale woningbouw bevroren gaat worden. Hij zegt dat zoiets heel sociaal is. Lijkt logisch. Elke huurder wil toch een lagere huur betalen? En wie gunt ze dat niet?

Monasch lijkt echter te vergeten dat je zoiets niet ongestraft kan doen. De Key gaat hierdoor in Amsterdam noodgedwongen nog kleiner bouwen. Veel studio’s en tweekamerwoningen, bij uitzondering een driekamer woning. Is er dan nog plaats voor kinderen in de sociale woningbouw? Steeds minder dus. Heeft u dus een laag inkomen, neem dan geen kinderen. Tenzij u van stapelbedden in uw woonkamer houdt.

Kinderen op straat 1915 in het eerste bouwcomplex van De Key
Kinderen op straat in 1915 in het eerste bouwcomplex van De Key, gebouwd in 1870