Parentshouse toonbeeld van doorzettingskracht

Het was mijn eerste week bij De Key. Ik ben hartelijk ontvangen. Veel handen geschud, enthousiaste en deskundige mensen ontmoet. De komende weken blijft alles in beweging. Ik ga op bezoek in wijken en bij bewoners, in gesprek met collega’s bij De Key en maak kennis met allerlei maatschappelijke organisaties.
 .
Onverwachts mocht ik deze vrijdag al aanwezig zijn bij de opening van het Parentshouse op IJburg. Dit huis is bedoeld voor gescheiden ouders die na de scheiding moeilijk woonruimte kunnen vinden in de buurt van hun kinderen. In het huis kun je als gescheiden ouder tijdelijk wonen, samen met andere gescheiden ouders. Dit initiatief van dominee Rob Visser is dankzij de doorzettingskracht van vele buurtbewoners gestart. Ze hebben veel regels moeten trotseren. Ze beschikten nauwelijks over geld. Maar het resultaat is verbluffend en uniek in Nederland.
 .
parentshouseBij de opening sprak burgemeester Van der Laan wijze en aanmoedigende woorden. Maar de meeste indruk maakte een bewoner die, omgeven door TV-camera’s, vol emotie vertelde wat het Parentshouse voor hem betekende.
 .
De bijdrage van De Key is daarin bescheiden. Het Parentshouse huurt een woning van De Key. En verder heeft De Key op een aantal punten het initiatief gesteund. Ons werk was dus niet groot en meeslepend, het was klein en op maat. Daar ben ik natuurlijk trots op maar alle eer komt natuurlijk de initiatiefnemers en het stichtingsbestuur toe.
 .
Ik ben blij verrast om al in mijn eerste week bij De Key kennis te maken met zo’n bewonersinitiatief. En ik hoop dat ik de komende jaren nog veel van dit soort pareltjes ga tegenkomen in mijn werk.
.