Mijn laatste jaar bij Dudok Wonen

Belangrijke dingen moet je in één keer goed zeggen. Daarom lees ik het te versturen persbericht nog eens goed door. Het staat er helder: ‘Woonstichting De Key heeft mij benoemd tot directievoorzitter’. Dus mijn werk voor Dudok Wonen komt eind december ten einde. Dit soort momenten hebben iets dubbels. Je krijgt iets moois maar daar moet je ook iets moois voor achterlaten.

Werken bij De Key betekent dat je deel uitmaakt van één van de mooiste volkshuisvestingshistories. Als ik doceer over de historie van corporaties, begint mijn verhaal meestal in 1868 bij de ‘Dubbeltjespanden’ van wat toen nog heette de “Bouwmaatschappij tot Verkrijging van Eigen Woningen”. De oprichting van deze rechtsvoorganger van De Key beschouw ik als een historisch aansprekend voorbeeld van een corporatie met een emancipatoire doelstelling. In de hierop volgende anderhalve eeuw heeft De Key een meer dan respectabele status opgebouwd als gedreven volkshuisvestingsorganisatie en innovator. Ik vind het een grote eer om op die historie te mogen voortbouwen.

PIC05469.JPGTwaalf jaar werken bij Dudok Wonen bracht mij veel. Het is een organisatie vol talenten en gedrevenheid. Daar geniet ik altijd intens van. Samen hebben we een corporatie opgebouwd met een herkenbare identiteit en heldere ambities. Veel huurwoningen gebouwd, hele wijken aansprekend vernieuwd en onze huurders de kans geboden om eigenaar te worden van hun woning. Het aantal jongere huurders is verveelvoudigd. Al dat moois, en nog veel meer, laat ik met pijn in m’n hart achter.

tijdelijke studentenwoningen de key

In januari start ik bij De Key*. Werken vanuit Amsterdam, de stad waar ik woon en – ik moet het toegeven – van hou. De dynamiek van deze stad vraagt van corporaties net iets extra’s. De opgaven zijn altijd groot, de dynamiek neemt nooit af en de stad en hun bewoners verwachten veel. Ik kijk er naar uit om samen met mijn toekomstige collega’s daar mijn bijdrage aan te leveren. En mijn huidige collega’s bedank ik nu alvast voor alle mooie jaren!

* De Key beheert ruim 37.000 woningen, bedrijfsruimtes en kantoorpanden in Amsterdam, Diemen en Zandvoort.