Kabinet frustreert duurzame bouw

Heren_5_zaanstad‘Heb je nog duurzaamheids-adviezen nodig?’ Terwijl ik mijn fiets op slot deed, overviel buurman Bas Liesker mij met deze vraag. Hij is architect bij Heren 5. Al gauw kwam zijn frustatie naar voren. Hij werkt voor een aantal corporaties en merkt dat vele ontwerpen worden uitgekleed op het gebied van duurzaamheid. Dit gebeurt om de bouwkosten beneden de x80 200.000,- te houden. Boven die grens kan je als corporatie geen goedkope leningen met WSW-borging krijgen. Die grens is al jaren bevroren omdat de VNG verhoging van die grens blokkeert en de minister daarop niet ingrijpt.

Plotseling bedacht ik dat Dudok Wonen de laatste maanden precies hetzelfde doet: woningplattegronden in de nieuwbouw worden drastisch kleiner en duurzame elementen vormen al snel de sluitpost. ‘Dat is toch dom, want die investeringen verdien je op termijn toch terug?’, probeert Bas nog. Bas heeft absoluut gelijk. Maar corporaties hebben op dit moment geen keus. Zolang dit kabinet de borgingsgrens niet optrekt, houden ze iedereen voor de gek met pleidooien voor meer duurzaamheid in de woningbouw.