het antwoord is een troosteloze stilte

El_olvido_1 Over een maand ga ik op vakantie. Machu Picchu is één van mijn bestemmingen. Deze ‘verborgen stad’ ligt in Peru. Nu weet ik weinig van Peru. Maar toevallig draait in de bioscoop El Olvido. In deze documentaire laat een in Nederland wonende Peruaanse zien hoe het leven in Peru er uitziet. Zij krijgt Peruanen aan de praat door hen te vragen naar hun herinneringen en dromen. In een recensie worden die dromen treffend omschreven: ‘Soms is het antwoord een troosteloze stilte, zoals bij een jonge schoenpoetser die met lege blik vertelt geen enkele droom te koesteren. Vaker klinkt er hoop in door. Een meisje dat met haar zusje geld aan automobilisten ontlokt door op een kruispunt acrobatische toeren uit te halen, vertelt dat ze olympisch turnster wil worden. Een andere straatartiest hoopt op een dag kelner te zijn.’
Het waren voor mij anderhalf uur lang ontwapenende maar ook onthutsende beelden van mensen die in onmogelijke omstandigheden weten te overleven. Bij het verlaten van de bioscoop was voor mij alles even zeer relatief geworden.