Markt tot stilstand, jongerenbestuur versnelt

Wonder_2Vol overgave presenteerde het Jongerenbestuur haar plannen voor de komende maanden. Ik zag vooral ogen twinkelen. Een enkel nieuw bestuurslid moest de zenuwen overwinnen voordat drang en dromen het wonnen. De ambities bleken onverminderd groot. Het meest spectaculair is het plan om tijdelijk een model-spacebox te plaatsen in het centrum van Hilversum. Voor andere ludieke acties wordt samenwerking gezocht met Wonder, het creatiefste bedrijf van Nederland.

Tussendoor proefde ik ook ongeduld en ongemak richting politiek. ‘Die is vooral gevoelig voor actiegroepen tegen de bouw van jongerenhuisvesting. Wanneer wordt er nu eens naar jongeren geluisterd’, vroeg men zich af. Ik zelf voel mee met dat ongemak. Vooral als ik in een rapportage lees dat in onze regio het aantal verhuizingen in corporatiewoningen met een kwart is afgenomen. De kredietcrisis wordt dus ook bij ons zichtbaar, de markt komt tot stilstand. Dus nog minder kansen voor jongeren. Het is maar goed dat het jongerenbestuur zich daar niet bij neerlegt.

2 Comments

 1. Die kredietcrisis is slechts een paar weken bezig. En ik neem aan dat deze cijfers niet van de afgelopen weeken zijn.
  Zit er misschien niet iets anders achter zoals het jongeren jaar? Doordat er nieuwe huurders komen op de markt komen, zullen weinig bestaande huurders hun huis verlaten. En is de doorstorming ook minder.
  En mischien nog wel een voorbeeld is dat huurders nu ook hun huidige huurwoning kopen!!! Daardoor komen er ook minder huurwoningen leeg en dus ook minder verhuizingen. Ik zal er niet over oordelen of deze redenen goed of fout zijn voor de woning markt. Maar de kreditcrisis zal in de komende maanden ook bij ons zichtbaar worden op wat voor manier dan ook.

  Like

 2. Beste Rogier,

  Het opvallende is dat Dudok Wonen veel meer nieuwe verhuringen heeft dan de andere corporaties. Wij hebben 20% van de corporatiewoningen in de regio en 1/3 deel van de mutaties vond bij Dudok Wonen plaats. En daar kan je dan ook nog bij optellen de mensen die een woning hebben gekocht. Wij helpen dus veel mensen aan een nieuwe woning.

  Dat is ook geen toeval. Ons beleid is gericht op het in beweging brengen van ons geld. Dit houdt in dat we huizen verkopen en met het vrijkomende geld weer woningen bouwen of aankopen. Dat leidt jaarlijks tot een groot aantal nieuwe verhuringen. Wat dat betreft is ons beleid dus succesvol.

  In de cijfers van het laatste kwartaal zat overigens ook al een stuk van de effecten van financiële crisis (september). Maar ook al voordat de financiële crisis uitbrak zag je de prijzen in de koopmarkt dalen en het aantal verkopen afnemen. De markt voelde de crisis blijkbaar aankomen. En dat werkt dus door in de huurmarkt. En je hebt gelijk, dat zal alleen nog maar zichtbaarder worden.

  Like

Reacties zijn gesloten.