Revolutie in het Josephpark

Josephpark_na_metamorfose In het Bussumse Josephpark vindt één van onze verborgen revoluties plaats. De aanpak van deze buurt lijkt een beetje op de aanpak in de Rotterdamse wijk Spangen waar mensen gratis een casco konden kopen mits ze de woning geheel opknapten. In Bussum bedraagt dankzij Sociale Koop de korting ca. 70% en krijgt men bovendien een opknapbudget mee. De bewonerscommissie heeft er uiteindelijk voor gekozen om de helft van dit budget collectief te investeren in het casco. Het resterende bedrag verspijkeren bewoners in hun eigen huis.

Indertijd schreef ik in een weblog dat we met deze aanpak Nederland zouden gaan verbazen. Het is twee jaar geleden dat ik de eerste keer met bewoners om tafel zat. De wijk glimt nu en de kopers kunnen de binnenkant gaan opknappen. Ik denk dat er weinig wijken in Nederland zijn waar het perspectief voor een wijk zo snel is gekanteld. Mijn complimenten aan onze mensen die dit mogelijk hebben gemaakt.