interview voor Het Experiment

In deze nieuwe reeks over leiderschap als aftrap een interview met Leon Bobbe, directeur/bestuurder van Dudok Wonen in Hilversum.

Dromerige herdershond neemt kudde mee naar onzekere toekomst vol perspectief

Wat betekent leiderschap voor jou?
“Leiderschap is voor mij een zoektocht naar de waarheid die je nooit vindt en het vermogen om mensen mee te nemen in die zoektocht. Daarvoor moet je mensen om je heen ook de ruimte geven om invulling te geven aan de wijze waarop de weg bewandeld wordt. De richting staat globaal vast, maar gezamenlijk zoeken we de beste weg. Dat maakt het leiden van een organisatie een stuk makkelijker, want mensen brengen zelf correcties aan, zonder afbreuk te doen aan de grote lijn. Communicatieve vaardigheden zijn wat mij betreft onontbeerlijk voor leiderschap; je moet duidelijk je richting aangeven en elke stap die je zet moet zichtbaar en transparant zijn. En de grote kunst is om op het juiste moment ook een stapje terug te zetten. Uiteindelijk gaat het om het doel wat je wilt bereiken en niet om jouw persoon.”

Zie je jezelf als leider?
“Nou, ik heb eigenlijk nooit gedacht dat ik leiderschapskwaliteiten had. Het beeld dat ik jarenlang had van leiders waren mannen met een kaal hoofd, een dikke buik en een autoritair optreden. Dat heeft waarschijnlijk te maken met het tijdsgewricht waarin ik ben opgegroeid. In de loop van mijn carrière merkte ik echter dat het veel beter werkt als je mensen weet mee te nemen in jouw dromen. Organisaties moeten steeds sneller veranderen. Dat lukt niet meer puur op basis van autoriteit. Ik vertel de mensen in mijn organisatie altijd vanaf het begin welke kant ik uit wil. Ik zeg er ook altijd bij dat ik niet precies weet wat ons daar te wachten staat. Ik ben kortom voorspelbaar, zonder zekerheid te bieden. Ik weet zeker dat veranderingen veel minder snel zouden gaan, als het me niet zou lukken om mensen mee te nemen in die droom. Ik sta zelf af en toe te kijken van mijn eigen organisatie; zelfs tijdens een fusie – een periode die toch doorgaans veel vraagt van mensen – weten ze nog het tempo te versnellen!

Wie is jouw voorbeeld?
Het is misschien een cliché, maar ik denk dan toch aan Nelson Mandela. Wat hij uitdraagt, zit diep in hemzelf; het zijn intrinsieke waarden. Ik merk dat ik me ook steeds meer laat leiden door mijn intrinsieke waarden, maar het heeft me wel 25 jaar gekost voor ik helder had waar het voor mij om gaat. In essentie is dat toch mijn vertrouwen in het vermogen van mensen. Ik vind dat mensen zich zelf moeten kunnen ontwikkelen. Ik wil mensen daarin ondersteunen door belemmeringen weg te nemen. Tegelijkertijd wil ik er ook zijn voor mensen die het niet lukt om die ontwikkelingsslag te maken.

Welk dier symboliseert jouw leiderschap?
“Het moet een ieder geval een dier zijn met een hoge aaibaarheidsfactor. Leiderschap heeft voor mij alles te maken met vertrouwen en een hoge aaibaarheidsfactor kan daarbij helpen. Ik kies dan voor een herdershond: hij rent vooruit en komt steeds weer terug om te kijken om iedereen wel meekomt. Hij wil de kudde ook absoluut bij elkaar houden. Dat zie je in zijn ogen. Maar, leiderschap kan ook niet zonder visie. In dit geval op de volkshuisvesting.”

Hoe zit het dan met die hond? Die volgt toch zijn baasje?
“In dat geval ben ik hond en baasje tegelijk. Of ik ben een hond die in staat is zijn eigen weg te kiezen, zoals Rintintin of Lassie. Daar was ik vroeger al fan van.”