Oud en nieuw sociaal denken

Vanochtend samen met Letty Reimerink op bezoek bij René Scherpenisse, directeur van de SEV. De SEV brengt ons boekje ‘empowerment in de volkshuisvesting’ uit. Besproken hoe we de discussie over empowerment verder kunnen brengen. Als je bij René zit, dan vliegen al snel de one-liners over de tafel. Zo kwamen we bij de constatering dat je bij corporaties ‘oud’ en ‘nieuw’ sociaal denken hebt.

Het ‘nieuwe’ sociale denken staat voor:
– het vooruit helpen van mensen, en
– het nog beter doen voor mensen die echt van ons afhankelijk zijn.

Dit sluit aan bij waar Dudok Wonen mee bezig is. Wij willen mensen ‘perspectief bieden’. Dudok Wonen probeert mensen te empoweren, zelfredzaam te maken op de woningmarkt. En dat kan alleen als je mensen serieus neemt, eerst kijkt wat ze wél kunnen en ze zonodig daar op aanspreekt.

Geinspireerd door ditzelfde denken, hebben we vorige week in het MT onze focus als volgt benoemd: ‘De klant kan het zelf, dat maken wij mogelijk!’ Sociale Koopxae is bij uitstek een product dat bij dit denken hoort.

Dit ‘nieuwe’ denken staat tegenover het ‘oude’ sociale denken. Dat houdt mensen passief; men doet geen beroep op de kwaliteiten die mensen wel hebben. Het denkt in termen van het onvoorwaardelijke en oneindige rechten voor mensen. Men pampert in plaats van empowert.

Toen ik vanmiddag bij de kapper vertelde waar Dudok Wonen mee bezig is, bleek dat alle mensen om ons heen hadden meegeluisterd. ‘Of ik twee wodka’s had gedronken?’ Het leek ze te mooi om waar te zijn. Of ze zich ook bij die corporatie konden melden?

Zoiets bewijst me dat we op de goede weg zijn.

1 Comment

  1. Dag Leon,
    de komende week zullen wij elkaar ontmoeten tijdens een wandeling van Het Netwerk. Ik vind het nu al leuk om te lezen dat je eenzelfde visie hanteert als ik. Bij Hanzewonen probeer ik alle betutteling van zowel klanten, medewerkers als partners over boord te gooien. We hebben dit gedachtengoed daarom in al onze plannen voor onze nieuwe fusiecorporatie Woonbedrijf ieder1 doorgevoerd. Ben benieuwd naar onze ontmoeting. Tot over een paar dagen.

    Like

Reacties zijn gesloten.