Minister maakt geen vrienden

Van_der_laanAls het fout gaat bij corporaties moet er ingegrepen worden. Daar mag geen misverstand over bestaan. Maar minister van der Laan was daarbij deze week te ijverig. Hij presenteerde niet alleen regels om corporaties iets te verbieden. Ook kan hij straks corporaties verplichten om te doen wat hij of een gemeente wenst. Met een dergelijk ingrijpen in de bestuursbevoegdheden van een zelfstandig bedrijf overschrijdt hij grenzen. Hier wordt een droom van vele bestuurders zichtbaar: van corporaties een staatsbedrijf maken. Blijkbaar is vergeten wat voor financiële puinhopen gemeentes in het verleden van hun gemeentelijk woningbedrijf hebben gemaakt. Van der Laan zegt telkens dat hij vrienden met de corporaties wil worden. Ik vrees dat hem dat op deze manier niet lukt.