Extern oordeel leidt tot ons failliet

FaillietVandaag ontvingen we een verrassende brief van het Centraal Fonds Volkshuisvesting. Volgens hun normen is Dudok Wonen te vermogend. En over vier jaar zijn we dat nog steeds. Daaruit concludeert het fonds dat er sprake is van ‘een mogelijk onvoldoende inzet van het vermogen’. Simpel vertaald staat er dat we te rijk zijn en er te weinig aan doen om van die rijkdom af te komen.

Klink comfortabel, maar niets is minder waar. Nog geen 24 uur geleden zaten we met het managementteam de hele dag bij elkaar om onze financiële vooruitzichten te bespreken. Centraal stond daarbij de melding van het Waarborgfonds Sociale Woningbouw dat onze schulden bij de bank zodanig groot zijn (300 miljoen euro) dat we de komende jaren aanzienlijk minder geld kunnen lenen dan we nodig hebben voor het opknappen van ons bezit. Daardoor kunnen we diverse projecten minder voortvarend oppakken.

Mijn verwarring zal iedereen begrijpen. Hier komen twee gerenomeerde instanties tot verschillende conclusies. Dat komt omdat het Centraal Fonds oordeelt op basis van het vermogen dat in onze woningen zit. Daar kan je niet veel mee doen zolang je de woningen niet verkoopt. Daarentegen heeft het Waarborgfonds het over onze bankrekening. En daar staat niets op; we hebben alleen maar oplopende schulden.

Ik weet inmiddels dat we de brief van het Centraal Fonds in de onderste la moeten stoppen. Als we hun oordeel zouden volgen, gaan we gewoon failliet. Dat doen we dus niet. Maar ondertussen blijven we wel actief genoeg om ook de komende jaren in de top van de transformatie-index van Aedex te blijven. Volgens de grafieken van die index behoren we al jaren tot de actiefste corporaties van Nederland. En ik durf nu al te garanderen dat we in de volgende Aedex-rapportage nog hoger scoren.