Deze directeur is de kluts kwijt

Kluts ‘Waarom noemen wij ons een ‘woningcorporatie’? Dat woord bestaat in geen wet of woordenboek en veel mensen beginnen direct op ons af te geven omdat andere corporaties iets fout doen.’ Deze opmerking van een collega sloeg bij mij in als een bom. Maar bij deze ene opmerking bleef het niet. ‘Kunnen we ons niet beter ‘woonmakelaar’ noemen. We makelen toch in betaalbaar huren en kopen?’ Nu was ik helemaal de kluts kwijt. Dat klinkt inderdaad mooi. En het is toch gek dat Dudok Wonen wordt aangesproken op zaken die andere bedrijven fout doen. Als Sony iets fout doet wordt je toch ook niet boos op Philips? Eigenlijk hebben we alleen maar last van het woord ‘corporatie’. Dumpen dus dat woord? Ik ga een dikke week met vakantie en heb dus rustig de tijd om er over na te denken. Ik ben benieuwd wat de lezers van mijn weblog er van vinden? Reageer!

3 Comments

 1. Beste Leon,
  Dudok Wonen wordt als een organisatie door de meeste mensen ingedeeld in de sector woningcorporaties. Als ik naar Philips kijk is deze organisatie ingedeeld volgens de ABN Amro in de sector Luxegoederen & Diensten. Maar waar deelt Philips zich zelf in? Als ik op hun website kijk, zie ik dat zij zichzelf niet indelen met behulp van een sector, maar het volgende noteren:

  Koninklijke Philips Electronics N.V. (NYSE: PHG, AEX: PHI) is een onderneming met een veelzijdig aanbod op het gebied van gezondheidszorg en welzijn, dat gericht is op verbetering van de kwaliteit van leven van mensen door middel van tijdige innovaties. Als toonaangevende onderneming op het gebied van gezondheidszorg, lifestyle en lighting integreert Philips technologieën en design in op de mens gerichte oplossingen, die zijn gebaseerd op diepgaand inzicht in de wensen en behoeften van de klant en zijn merkbelofte van “sense and simplicity”. Philips heeft wereldwijd circa 133.000 werknemers in dienst, verspreid over meer dan 60 landen. Met een omzet van EUR 27 miljard in 2007 is de onderneming marktleider op het gebied van cardiale zorg, acute zorg en thuiszorg, energiezuinige verlichtingsoplossingen en nieuwe verlichtingstoepassingen, alsmede lifestyle-producten voor persoonlijk welzijn en amusement, met een sterke leidende positie op het gebied van Flat-TV, scheerapparaten en haartrimmers, portable entertainment en mondverzorgingsproducten.

  Zij delen zichzelf wel in, maar niet vanuit een sector naam. Wellicht is het iets om jezelf geen woningcorporatie te noemen, maar ook geen woonmakelaar en alleen te omschrijven waar Dudok Wonen voor staat.

  Like

 2. Beste Leon,
  Als Sony iets fout doet kan dat wel degelijk effect hebben voor branchegenoot Philips. Kijk maar eens naar de beurskoersen, bijvoorbeeld naar de financiële markten. Beleggers merken het wel degelijk als een branchegenoot in de fout gaat. Ook bij het kwalificeren van individuen uit minderheidsgroepen herken ik het verschijnsel om te generaliseren. Daar zullen we vermoedelijk niet aan kunnen ontkomen.
  In dat opzicht onderschrijf ik de reactie van William.

  Like

 3. Ja Leon, het is tijd voor onze identiteitscrisis! Wie of eigenlijk WAT zijn wij? Een troost: je komt daar altijd sterker uit! Fijne vakantie.

  Like

Reacties zijn gesloten.