De wereld op z'n kop

Wereld_op_zn_kopIk dacht dat het CDA en de PvdA solidair waren met de laagste inkomens. Maar hoe komt het dan dat dit kabinet jaarlijks een half miljard euro uit de kas van wooncorporaties wil gaan halen. Om met dit geld de hypotheekrenteaftrek van rijke Nederlanders in stand te kunnen houden of nieuwe snelwegen aan te leggen? Dit is de wereld op z’n kop.

Het kabinet wil corporaties verplichten om over al hun activiteiten vennootschapsbelasting te betalen. Deze week wordt dit voorstel van Minister Bos in de 2e Kamer behandeld. Voor onze regio betekent het een verlies van meer dan honderd miljoen aan investeringruimte. . Het WSW verwacht dat maar liefst de helft van de corporaties in financieel zwaar weer raakt. ‘Ze worden gedwongen hun beleidsprogramma’s te herzien’, verklaarde dit gerenommeerde financieringsinstituut. Dit is extra wrang omdat veel commerciële verhuurders, die dus hogere huren vragen, deze belasting niet hoeven te betalen.

Het kan toch niet zo zijn dat corporaties, om rond te komen, straks hogere huren moeten vragen dan particuliere verhuurders? Ik hoop dat ze dat in den Haag ook gaan inzien.