Bouwpakketten in Berlijn

‘Je haalt de platen gewoon weer uit elkaar zoals ze in elkaar zijn gezet. Daarna kan je de platen opstapelen.’ Dat vertelt de directeur van de Berlijnse wooncorporatie Degewo over zijn plattenbau in voormalig Oost Berlijn. Plattenbau zijn eigenlijk bouwpakketten waarmee in oost Duitsland honderdduizenden woningen zijn gebouwd. De Bijlmer-achtige wijken in Berlijn worden nu grootschalig opgeknapt. De resultaten zijn soms aansprekend. Fleurig met mediterrane sferen. Gebouwen worden gedeeltelijk gedemonteerd en de restanten veranderen in terraswoningen. In de door ons bezochte wijk valt ook hier het ontbreken van kinderen op. Alleen ouderen en oost europese immigranten wonen hier nog. De rest is het westen van Duitsland ingetrokken voor werk en inkomen.

Dit was het eind van mijn korte Berlijnse vakantie. Voor de mensen die een hotel in DDR-stijl zoeken klik hier!

Ahrensfeld_1_1Ahrensfeld_2_1Ahrensfeld_6_1Ahrensfeld_4_1