Brand in het oerwoud

Image_00068Image_00070‘In het tropische woud kappen ze eerst de bruikbare bomen. Vervolgens steken ze de rest in brand. Dan planten ze er palmen voor palmolie. En na 20 jaar is de grond geheel uitgeput.’ Hiermee vatte een inleider de bedreigingen krachtig samen. Ik begin de problemen langzamerhand iets beter te doorgronden. Maar vandaag was het belangrijker dat de in grote getale opgekomen Indonesiers begrepen wat wij konden betekenen voor het behoud van het tropisch woud op Borneo. Door uitsluitend FSC-gecertificeerd hout te produceren wordt niet alleen het tropisch woud gered maar kan men ook geld verdienen. Deze boodschap kwam helder over. Deze eerste conferentiedag was een groot succes.

1 Comment

  1. Een aantal jaren geleden voer ik door de indrukwekkende regenwouden van Borneo. De rust, de geluiden. Prachtig! Je mond valt open als je die prachtige, oude grillig gevormde bomen ziet. En vervolgens weer dicht als je hele lege, platgebrande stukken ziet, waar inderdaad de olie-palm plantages verschijnen. Voor de lokale bevolking is de eerste levensbehoefte hetgeen wat telt. Met een opgeheven vingertje vanuit het rijke westen bereik je niets. Ook hier geldt dat je de mensen perspectief moet bieden, willen ze “het zien”. Goed om te zien dat Dudok Wonen ook hierin (met anderen) het voortouw neemt!

    Like

Reacties zijn gesloten.